AcasăDiverseCând începe prohibiția la pescuit 2024

Când începe prohibiția la pescuit 2024

publicitate

Când începe prohibiția la pescuit 2024: Care sunt speciile de pește interzise spre capturare tot anul

Când începe prohibiția la pescuit 2024. Pescuitul este o activitate extrem de populară și importantă în România, atât din punct de vedere economic, cât și recreativ. Cu toate acestea, pentru a proteja biodiversitatea acvatică și a asigura sustenabilitatea resurselor piscicole, autoritățile impun perioade de prohibiție.

Acestea sunt esențiale pentru a permite regenerarea populațiilor de pești și alte viețuitoare acvatice. În 2024, perioadele de prohibiție sunt stabilite în conformitate cu Ordinul 561/2023/11/2024, care aduce noi măsuri și restricții pentru protecția mediului acvatic.

publicitate

Perioada generală de prohibiție in 2024

În anul 2024, perioada generală de prohibiție la pescuit începe pe 9 aprilie și se încheie pe 7 iunie, acoperind astfel 60 de zile în care orice formă de pescuit este interzisă. Această măsură se aplică tuturor viețuitoarelor acvatice, inclusiv pești, crustacee, moluște și alte specii. Scopul acestei interdicții este de a permite reproducerea și dezvoltarea naturală a resurselor acvatice, asigurând astfel continuitatea speciilor și echilibrul ecosistemelor.

publicitate

Perioade specifice de prohibiție 2024

Știuca

Prohibiția pentru știucă este stabilită în perioada 1 februarie – 20 martie 2024. Știuca este o specie valoroasă atât din punct de vedere ecologic, cât și pentru pescuitul sportiv și comercial. Această perioadă de interdicție coincide cu sezonul de reproducere al speciei, asigurând astfel că peștii au condiții optime pentru depunerea și fertilizarea icrelor. Când începe prohibiția la pescuit 2024.

publicitate

Șalăul și bibanul

Pentru șalău și biban, perioada de prohibiție este cuprinsă între 20 martie și 7 iunie 2024. Aceste specii sunt, de asemenea, importante atât ecologic, cât și economic. Interdicția este menită să protejeze speciile în perioada de reproducere și să contribuie la menținerea populațiilor sănătoase și viabile.

publicitate

Zone de prohibiție 2024

Ordinul 561/2023/11/2024 stabilește și anumite zone specifice unde pescuitul este interzis pentru a proteja și regenera resursele acvatice. Aceste zone includ Dunărea, Prutul, Lacul Stânca Costești și zona economică Meleaua Sfântul Gheorghe până la Ciotic, precum și lacurile litorale din complexul Razim-Sinoe. De asemenea, atenția este îndreptată către râurile Mureș, Crișul Repede și Olt, unde sunt implementate măsuri speciale de protecție.

publicitate

Delta Dunării

Când începe prohibiția la pescuit 2024. Delta Dunării, o arie protejată de aproximativ 23% din teritoriul României, primește o atenție deosebită. În perioada 9 aprilie – 7 iunie 2024, pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial este interzis în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri pentru protecția biodiversității în această regiune unică.

Capturarea lipitorilor și racilor

Pentru prima dată, Ordinul Ministerului Mediului interzice capturarea lipitorilor medicinale în perioada 1 iulie – 31 august 2024. Această măsură este crucială pentru protejarea unei specii valoroase atât ecologic, cât și medical. De asemenea, capturarea racului femelă este interzisă în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie și 1-30 septembrie 2024, iar pentru masculi, în perioada 1-30 septembrie 2024. Aceste restricții sunt esențiale pentru menținerea populațiilor de raci și prevenirea declinului acestora.

Specii protejate tot anul

Printre speciile de pești care sunt protejate pe tot parcursul anului în 2024 se numără unele aflate pe cale de dispariție și altele care joacă un rol crucial în ecosistem. Acestea includ:

 • Sturionii (morun, nisteru, păstrugă, cegă)
 • Ghiborțul de râu
 • Fusarul
 • Piatrarea
 • Lostrița
 • Aspretele
 • Șalăul vărgat
 • Cernușca
 • Pecarina
 • Guvidul
 • Zglăvoaca răsăriteană
 • Caracuda
 • Mihalțul

Protejarea acestor specii este esențială pentru conservarea biodiversității și menținerea echilibrului în ecosistemele acvatice.

Sancțiuni pentru încălcarea legii

Când începe prohibiția la pescuit 2024. Legislația din România prevede sancțiuni severe pentru încălcarea regulilor de pescuit și a perioadelor de prohibiție. Acestea includ:

 • Pescuitul fără permis: amendă de la 300 la 600 de lei.
 • Reținerea peștilor sub dimensiunile minime legale: amendă similară.
 • Pescuitul în zonele protejate sau în perioada de prohibiție: amendă de la 600 la 1.000 de lei și reținerea permisului de pescuit.
 • Braconajul: amenzi de până la 10.000 de lei sau pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani în cazurile grave.

Concluzie despre prohibiție la pescuit din 2024

Perioadele de prohibiție la pescuit din 2024 sunt esențiale pentru protecția și regenerarea resurselor acvatice din România. Respectarea acestor reguli este crucială pentru menținerea biodiversității și asigurarea unui pescuit sustenabil pe termen lung. Prin urmare, pescarii trebuie să fie informați și să respecte aceste măsuri pentru a contribui la conservarea ecosistemelor acvatice și a speciilor valoroase.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Date de contact recente

Contacte populare